En forening af Øst og Vest – Studenterkørsel i Midtjylland er bedst!
Hvad end du bliver student i Lemvig eller Aarhus, så kan du køre med Dansk Studenterkørsel, der naturligvis dækker hele Midtjylland.
Midtjylland er en forholdsvis ny betegnelse for området mellem Nord- og Sydjylland, og binder det man traditionelt kaldte Vestjylland og Østjylland sammen.
Det betyder også at der er i Midtjylland er mange forskellige traditioner for, hvordan en studentereksamen fejres. Dog har både øst og vest det tilfælles, at der selvfølgelig skal køres studenterkørsel!
Midtjylland er den største region i Danmark, både når man ser på størrelsen og indbyggertallet, og det er da også den region med næst flest gymnasiale uddannelser på landsplan med hele 75 uddannelsesintuitioner, som hvert år sender studenter af sted på studenterkørsel.
Bliver du student i Vestjylland, så kommer du måske fra enten Lemvig, Ringkøbing, Skjern eller Holstebro.
Bor du lige midt i Midtjylland, så skal du måske ud og køre studenterkørsel i byer som Horsens, Herning, Viborg eller Skive, og I Østjylland forventer vi at se studentervogne i byer som Silkeborg, Skanderborg, Aarhus, og Randers.
Der er selvfølgelig mange andre byer i Midtjylland, som også får besøg af studentervogne, og du kan læse mere om studenterkørsel i de forskellige Midtjyske byer her.
Vi opdaterer løbende siden med nye byer, så der vil være en god chance for at din by også vil være repræsenteret.
Selvom traditionen med studenterkørsel er stort set den samme over hele landet, så er der alligevel nogle forskelle alt efter hvor i landet man kører studenterkørsel.
Midtjylland er et godt eksempel, fordi det netop dækker så stort et område i Danmark, og her kan man virkelig se forskel på, om man kører studenterkørsel i Øst eller Vest.
Studenterkørsel i Vestjylland
I Vestjylland er der tradition for at køre i hestevogn, hvilket er den ældste og originale måde at køre studenterkørsel på.
Man ved faktisk ikke præcist, hvornår man startede med at køre studenterkørsel i Danmark, men man mener at traditionen er startet i hovedstaden og derefter har bredt sig til resten af Danmark.
Det er dog kun i eksempelvis Vestjylland, samt Nord- og Sønderjylland, at traditionen med hestevogn stadig holdes ved lige.
At køre i hestevogn er en helt særlig oplevelse, hvor tempoet sættes lidt ned, men det bremser bestemt ikke festen omme i ladet.
På hestevognstur kommer man tæt på bylivet, og kan eksempelvis få lov at køre i gågaden, hvor andre studentervogne ikke får lov at køre.
Man kommer helt tæt på folk i byen, som ønsker tillykke og tager del i fejringen.
Det er en meget nærværende og hyggelig måde at køre studenterkørsel på.
Bor man tæt ved Vesterhavet, så er der også mange som på deres studenterkørsel i Vestjylland kører ud til vandet og bader, hvis der er tid til overs i programmet.
Vi tror derfor man i Vestjylland vil kunne se langt flere studenterhuer, som er blevet klippet med ”bølgen”.
Bølgen fås for den præstation at bade iført huen.
Reglerne er lidt forskellige alt efter hvem du spørger. Nogle vil mene at man kun kan på ”bølgen”, hvis man bader udelukkende med sin studenterhue på, det vil sige helt nøgen. Andre vil sige at det er nok bare at have været ude og bade med studenterhuen på.
Vi skal ikke gøre os til dommer over, hvilken regel der er mest korrekt. Vi har bare stor respekt for alle jer, som hopper i det kolde Vesterhav, med eller uden tøj!
Studenterkørsel i Østjylland
I Østjylland gør man ikke så meget i hestevognskørsel, til gengæld har man her holdt fast i traditionen om en dans rundt om en statue eller et springvand.
I Aarhus er det eksempelvis fast tradition, at man på studenterkørslen kører forbi springvandet Agnete og Havmanden, som ligger ved det karakteristiske grå rådhus, som arkitekten Arne Jacobsen står bag.
I Silkeborg danser de om statuen af Drevsen, som havde stor betydning for Silkeborg by, og i Horsens har man Kalven, som står på gågaden foran det gamle rådhus.
Også i Randers danser man ”Boogie Wookie” rundt om nøglen på Sven Dalsgaards Plads, og således har hver en by sin egen tradition.
Det at danse rundt om en statue, eller et springvand er formentlig også opstået i København, hvor man stadig den dag i dag danser om Christian den V’s rytterstatue, og senere også besøger Storkespringvandet, hvor man hopper i med studenterhuen.
Nogle steder i Midtjylland hælder man også sæbe i springvandet, hvilket kan skumme et helt torv til og fylde luften med sæbebobler.
På nogle studenterkørsler er det også blevet populær med vandpistoler og konfetti kanonener, hvilket gør studenterkørslen ekstra festlig!
Ønsker I også at sikre jer en fest ud over det sædvanlige, så kan i tage et kig på en partypakke, som indeholder ALT hvad man skal bruge på studenterkørsel. (Partypakken kommer snart)
Også i Østjylland er det populært at bade med sin studenterhue på. Selvom mange har langt til havet, så er der mange søer og vandløb man kan hoppe i i stedet.
For nogle tæller det at bade i et springvand også for en bølge i huen, og derfor er det en aktivitet man også ofte ser på studenterkørslen.
Dansk Studenterkørsel kører gerne med jer, hvis i ønsker at køre ud til vandet eller ind til en statue i byen. Alt kan lade sig gøre, og kun loven og fantasien sætter grænser for, hvad vi kan finde på under studenterkørslen.
Ønsker du at læse mere om studenterkørsel i en bestemt midtjysk by, eller er du nysgerrig på, hvordan de kører studenterkørsel i Nordjylland, Sønderjylland eller Fyn, så kan du læse meget mere om studenterkørsel i disse områder her.
Dansk Studenterkørsel ønsker alle studenter i Midtjylland en fantastisk tur og håber i vil få the ride of your life.
Her kører Dansk Studenterkørsel også
Studenterkørsel i Midtjylland
Aarhus | Bjerringbro | Grenaa | Hadsten | Herning | Holstebro | Horsens | Ikast | Odder | Randers | Ringkøbing | Rønde | Silkeborg | Skanderborg | Skive | Tarm | Tørring | Viborg