Aarhus-1

Studenterkørsel i Aarhus

I Danmarks 2. største by, Aarhus, med knap 320.000 indbyggere, hvilket desuden gør byen til Jyllands største, er der stolte traditioner når det gælder studenterkørsel. De mange 3. års studerende på gymnasierne der ligger i og omkring Aarhus, kører år efter år igennem byens gader og gør atter århusianerne opmærksomme på, at endnu et kuld studenter er udklækket og klar til fejre friheden med et sabbatår eller måske fortsætte uddannelseskarrieren på Aarhus Universitet eller Handelshøjskolen lige efter sommerferien.

Der er mange gymnasier omkring Aarhus. Blandt andet Marselisborg Gymnasium, Aarhus Statsgymnasium og Aarhus Gymnasium i Aarhus C, Aarhus Tech, Aarhus Akademi og Risskov Gymnasium i Aarhus N, Langkjær Gymnasium i Aarhus V og Viby Gymnasium i Aarhus S. Der er desuden også Egaa Gymnasium som ligger lidt længere udenfor Aarhus. Det er derfor rigtig mange 3. års studerende, der hvert år skal køre studenterkørsel i Aarhus.

Inden man skal køre studenterkørsel, skal man jo desværre også til eksaminer for at man kan få sin studenterhue og sit eksamensbevis. Det kan dog være lidt svært for en aarhusiansk gymnasieelev, at koncentrere sig om at forberede sig til eksamen, da den nye store festival Northside ligger lige oveni læseferien. Northside, der siden 2010 har fundet sted midt i juni og havde 35.000 gæster i 2015, er en meget populær begivenhed blandt unge i Aarhus.

Studenterkørsel-Aarhus

Studenterkørsel i smukke omgivelser

Den østjyske by, der er blevet udnævnt til at være Europæisk Kulturhovedstad i 2017, huser et utal af enestående seværdigheder som blandt andet det internationale kunstmuseum Aros eller Den Gamle By, der gør hele kørslen i studentervognen til en uforglemmelig oplevelse for de studerende.

Netop Aros, som havde første åbningsdag i 2004, er allermest kendt for den store regnbue der ligger på toppen af museet, hvor man finder en unik udsigt over hele Aarhus og dens forstæder i alle regnbuens farver. Udover tårnet på Aarhus Domkirke og de store kraner på Aarhus Havn, er der i den modsatte retning også udsigt helt til Brabrand som ligger i Aarhus V. Brabrand er blot én af de forstæder der ligger i kanten af Aarhus. Det samme gør Åbyhøj, Risskov og Viby J. Alle disse små byer er med til at levere elever til byens gymnasier.

Stemningen i Aarhus i studenterugen er fantastisk og når man ser de unge studiner og studenter gå med røde og blå huer nede ved åen eller sidde ved en café i Latinerkvarteret, så ved man at det er blevet sommer. Hele byen summer af liv og fest i studenterugen og det er kun, når der holdes det årlige Aarhus City Halvmaraton eller under Aarhus Festuge, at denne utrolige stemning kan matches.

Danmarks bedste og største studieby

Aarhus festuge ligger altid i slutningen af august og det er ca. samme tidspunkt som uddannelsesopstarten på Aarhus Universitet. Det vil sige, at alle de nye universitetsstuderende, som bliver kaldt Russere, er med til at gøre festugen ekstra festlig med pubcrawls og studiearrangementer i Aarhus midtby. Aarhus er ikke bare den største studieby – det er også den bedste. Aarhus blev kåret til den bedst studieby i 2014 og det er ikke uden grund. De unge studerende sætter stor pris på mangfoldigheden og byens mange muligheder indenfor shopping, kultur, café- og ikke mindst nattelivet. Så hvad enten du vil tage på shoppingtur ned igennem Ryesgade, som i daglig tale bliver kaldt Strøget, eller vil drikke en Café Latte på en hyggelig Café langs Aarhus Å, så er der rige muligheder i verdens mindste storby.

AU eller Aarhus Universitet, der har op imod 40.000 studerende, er i høj grad med til at sætte præget på Aarhus som by og med store landskendte arrangementer som Kapsejladsen og Danmarks Største Fredagsbar, er universitetet en stor gevinst for byen.

Borgmester Jacob Bundsgaard ved godt, hvor vigtigt studielivet i Aarhus er for byen og derfor tropper han ofte op til forskellige studierelevante begivenheder og holder tale.

Våde traditioner

Selvom man som studerende i Aarhus kan være i tvivl om, hvorvidt bynavnet skal staves med Aa eller Å, så er man ikke i tvivl om, at der under studenterkørslen skal være afsat tid i tidsplanen til at komme forbi springvandet ved Aarhus rådhus som går under navnet Agnete og Havmanden. Det er et must for alle studentervogne, at sætte en halv time af i tidsplanen, så studenterne kan få en pause fra den festlige kørsel og få lov til at springe i det kølige vand og feste sammen med studenterne fra de andre gymnasier. Springvandet ligger i midtbyen og dermed i miljøzonen, så man skal være opmærksom på, om studentervognen er godkendt til at køre i miljøzone, når man booker. Alle Dansk Studenterkørsels vogne er selvfølgelig godkendte til netop dette.

Springvandet, der ligger tæt på Aarhus Banegård og rutebilsstationen, danner rammen om denne festlige tradition og her mødes alle studenterne og fester sammen på tværs af gymnasierne, hvad enten huen er blå eller rød.

Har man ikke fået nok af vand, forsætter studenterkørslen som regel ud til de mange populære strande i Aarhus området. Man kan nærmest ikke sige studenterkørsel uden også at sige nøgenbadning og det foregår blandt andet på Den Permanente, Bellevue Strand i Risskov, Ballehage Stranden som er omgivet af Marselisborg skoven eller Moesgård Strand som er en af Danmarks mest besøgte strande om sommeren.

Agnete og Havmanden