Mad til studenterkørsel
– en nem vej til et sikkert hit
Studenterkørsel er en velfortjent fejring af de nyudklækkede studenter, hvor både vind i håret, tillykke-råb og -dyt fra forbipasserende, høj musik, kolde drikkevare og dans med klassekammerater er det, der fylder allermest, når der stiges ombord på den pyntede vogn – men, det er ikke kun den rullende fest, som udgør denne store dag.
En anden vigtig del af denne fejrings-dag er nemlig også alle de glade, stolte forældre, søskendene, venner, naboer og alle andre, der står studenterne nært, som står klar med mad, smil og kram til de lykkeberusede unge mennesker. Studenterkørsel er halvt på hjul og halvt hos dem, der står klar til at tage imod dem – og er du en af dem, der skal tage del i den store festdag og derfor servere mad til de livsglade studenter, så kan du finde inspiration til mad til studenterkørsel, der med garanti bliver et hit, lige her.
Hvornår på dagen, skal du/I have besøg?
Det er først og fremmest vigtigt at huske på, at studenterne – hvad end de skal ud og køre studenterkørsel i Jylland eller på Fyn – har mellem 20-30 stops på deres tur, og at de hvert sted får serveret en eller anden form for mad. Der er derfor ingen grund til at diske op med den helt store buffet, men derimod en god idé at holde det enkelt. Derudover er det også smart at have tidspunktet på dagen med i sine overvejelser; er jeres stop et af de første, er studenterne nok mere sultne, end hvis stoppet ligger hen ad eftermiddagen.
Morgen – den gode bund
Hvis du er en af dem, der skal have studenterne på besøg først på dagen, er det en god idé at tænke i mad, der kan ligge en god bund for en dag med masser af fest og alt det, der hører sig med. Det kunne for eksempel være boller, rundstykker, små croissanter eller bagels og dertilhørende pålæg og lidt frugt. Det kan også, hvis du får besøg henad mod middag, være en god idé med små sandwiches, en lille tapas anretning – eventuelt en kop med et par kiks, lidt pølse, lidt ost i tern og nogle vindruer – eller det kunne være lækkert med tortillawraps.
Middag – lette måltider og solide snacks
Når de unge er ved at nå et godt stykke ind i deres rute, er de oftest også ved at være godt mætte. Derfor kan det her være en god idé at servere nogle små hapsere – såsom spyd med vandmelon og feta, tomat og mozzarella, chorizo og cheddar eller vindruer og emmentaler – men, det kan også være lidt forskellige grøntsagsstænger i en kop, der har hummus eller dip i bunden. Nachos med ost, pastasalat, frikadeller eller is er også gode snacks, der mætter, men som ikke fylder for meget.
En anden god idé er også at lave mad, som de unge kan tage med sig ombord på vognen, som for eksempel pølsehorn, madmuffins, små tærter, pirogger og pizzasnegle, der er ægte studenterkørsel-mad. På den måde kan de, hvis de ikke var sultne på selve stoppet, lige proppet et pølsehorn i lommen og nyde det, når maven igen begynder at trænge til noget at stå imod med.
Eftermiddag – forkæl den søde tand
Til eftermiddag er de unge med garanti ikke særlig sultne, så her kan det være en rigtig god idé at gå all-in på snacksene. Chips, nødder, kage eller is er alle gode snacks, der også sørger for, at de unge får noget sukker og salt. Køb eventuelt chips og nødder i små poser, eller anret det i en plastikkop, så studenterne også kan snacke, mens de ruller rundt og laver larm på de danske landeveje.
Aften – snasket, men god
Om aftenen er det igen tid til at få fyldt maverne godt op med et lidt mere solidt måltid. Det kan dog være en god idé at aftale med de andre, hvem der skal stå for det store aftensmåltid, så der ikke bliver serveret tre store menuer. Grill er her en klassiker, men du kan også vælge at gå med hotdogs, pizza, tacos, pulled pork burgere eller noget andet godt, men snasket mad. Hvis du ikke gider at stå med maden selv, er det også altid en sikker vinder enten at bestille pizzaer fra det lokale pizzaria eller hente burgere hjem fra McDonald’s.
Gode råd
- Hold det simpelt: Generelt er det en god idé ikke at servere mere end 1-2 ting, da studenterne, som sagt, får rigeligt med mad i løbet af dagen.
- Mad, der kan spises stående: Da studenterne måske kun er ved dig i 15-20 minutter, er det også godt at tænke i mad, der kan spises stående, således de hurtigt kan fange en bid og ikke behøves at finde en siddeplads for at indtage den.
- Hav det hele klart: Da studenterne ikke har meget tid ved hvert stop, er det også en rigtig god idé at have det hele klar, til de kommer. På den måde, kan du bedst muligt nyde tiden sammen med dem.