Interview med Olivia Stobberup, Horsens Statsskole
Umiddelbart kan det virke ligetil og nemt at booke sin studenterkørsel. Det er jo ’’bare’’ at surfe lidt rundt på nettet, gå ind på en tilfældig hjemmeside, finde den ønskede vogn og derefter booke den. Men kan du være sikker på ikke at ”stå med håret i postkassen” herefter?
Desværre findes der nogle enkelte brodne kar i branchen. Kombineret med – af gode grunde – uvidende kommende studenter, kan dette resultere nemme ofre.
Olivia Stobberup fra Horsens Statsskole er desværre én af de studerende der bookede studenterkørsel hos den forkerte udbyder. Heldigvis var hun opmærksom midt i bookingforløbet og nåede ikke at betale, før hun havde fundet en ny pålidelig udbyder, som hun følte sig tryg ved at booke klassens studenterkørsel igennem.
Hvordan var jeres oplevelse med den første udbyder?
Jeg googlede, sikkert som så mange andre, efter en udbyder i nærheden af hvor vi skal køre studenterkørsel. Jeg kommer ind på en hjemmeside, hvor jeg synes udbydere har nogle rigtig gode vogne der passer til vores behov, og beslutter mig derfor at skrive en mail til ham. Han havde ledige vogne og ville gerne aftale betaling hurtigst muligt. Min klasse og jeg bliver bedt om at skulle betale 31.000,- kr., men hver gang jeg efterspørger kontonummer får jeg ingen respons eller også snakker udbyderen udenom! Allerede her begynder en klokke at ringe, men jeg er godtroende og stoler på udbyderen, så tænker ikke videre over det. Han kontakter mig i forbindelse med kontrakten og vil gerne hente den personligt, når jeg har underskrevet den. Jeg spørger, om jeg ikke bare kan underskrive og scanne den ind på computeren og sende den til ham over mail, men det vil han ikke have. Han vil komme personligt og hente den hjemme hos mig privat, hvor han nu også beder om at få alle pengene kontant. Samtidig oplyser han at jeg ikke kan få nogen kvittering på, at jeg har betalt alle pengene.
Her syntes jeg det hele begyndte at blive mistænkeligt og jeg snakker med min klasse om udbyderen. Vi bliver enige om, at tjekke hans CVR-nummer. CVR-nummeret viser, om man har en virksomhed der er registeret i statens stamregister for virksomhedsoplysninger. Jeg fandt dog ingenting, da jeg søgte på hans CVR-nummer og blev klar over, at han ikke har en registeret virksomhed med vogne. Vi blev i klassen derfor enige om, at vi ikke turde tage chancen. Udbyderen var flink og besvarede alle vores spørgsmål, men vi frygtede at blive snydt, eftersom vi ikke fik nogen reel form for sikkerhed eller bevis for vores betaling eller booking. Vi beslutter os derfor at kontakte en anden udbyder og det er her, at vi kommer igennem til Dansk Studenterkørsel.
Hvordan var jeres oplevelse med Dansk Studenterkørsel?
Det var noget helt andet end vores første udbyder. Efter vores første henvendelse til Dansk Studenterkørsel, bliver vi hurtigt ringet op – hvilket også gav følelsen af, at det var en mere reel udbyder end den første. Vi bliver grundigt informeret omkring alt og får svar på de spørgsmål vi stiller. Vi fortæller Dansk Studenterkørsel om vores episode med den første udbyder og får af vide, at det desværre ikke er første gang de bliver kontaktet af kommende studenter, som oplever dette. Det er bare ikke alle der er så opmærksomme som os, og disse risikerer altså at blive snydt og stå uden studenterkørsel på én af de største dage i deres liv! Derfor var det betryggende med en udbyder, hvor man følte sig i sikre hænder og som var meget hjælpsomme hele vejen igennem bookingforløbet.
Hvad vil du råde kommende studenter til at være særligt opmærksom på, når de bestiller studenterkørsel?
Man skal selvfølgelig være opmærksom på hvilken udbyder man vælger. Eventuelt kigge på hjemmesiden og vurdere om den er troværdig. Vi har erfaret, at det er okay at være skeptisk og påpasselig når man skal booke studenterkørsel. For det første er det en oplevelse der er rigtig ærgerlig at gå glip af, fordi man bliver snydt. Men det er også rigtig mange penge for os studerende at miste, hvis ikke man har fået fat i en reel udbyder. Kontant betaling er måske også et tegn på, at det ikke er helt som det skal være og så skal man være opmærksom på, at man får en kvittering på, at man har betalt. Hvis den mindste tvivl skulle opstå ift. booking, er det en god idé at stå fast på sit krav om at få tilsendt en faktura, før man betaler. Ligeledes at kræve en reel kontrakt, hvor der tydeligt står, hvilken aftale man har indgået med udbyderen, og hvad denne indeholder.
Vær opmærksom!
Desværre er Olivias oplevelse ikke et enestående tilfælde! Efter mange år i branchen, bliver vi hos Dansk Studenterkørsel hvert år kontaktet af unge studerende, fordi de er havnet i en uønsket situation. For at undgå dette er det derfor vigtigt, at man selv er rigtig opmærksom på flere forskellige forhold. Grundlæggende anbefaler vi alle kommende studenter:
- Først og fremmest er det rigtig vigtigt, at I får alting på skrift. Sørg for, at der bliver underskrevet en kontrakt på, hvor mange timer I har vognen, hvad der er inkl. i tilbuddet (f.eks. fri km, brændstof, rengøring) og hvad skal I selv sørge for.
- Sørg også altid for, at få en faktura/kvittering på, det/de beløb I har/skal betale til jeres udbyder. Det er altid godt at have dokumentation for, at I har betalt nogle penge, hvis der senere hen skulle opstå problemer.
- Dernæst er det vigtigt at undersøge hvordan I er stillet, hvis vognen skulle gå i stykker. Mister I tiden hvor man holder stille, eller bliver det lagt til i den anden ende? Tilbyder udbyderen at stille en ny vogn til rådighed?
- Mange større byer har miljøzoner, hvilket vil sige at det kun er vogne der har tilladelse til at køre i miljøzonerne, der må køre her. Derfor er det vigtigt at få undersøgt, om byen I skal køre studenterkørsel i, har miljøzoner, og i så fald at den vogn I har bestilt, har tilladelse til kørsel heri.
- Lige nu skal alle lastbiler der benyttes i erhvervsøjemed have fartskrivere installeret – dette gælder også lastbiler der benyttes til studenterkørsel – uanset alder! Derfor er det vigtigt, at I som klasse selv sikrer jer udbyderen har installeret fartskriver i køretøjet. Bliver jeres udbyder stoppet af politiet under jeres vogntur – og der ikke er fartskriver i lastbilen – kan politiet stoppe jeres kørsel med det samme og I kan altså ikke få lov til at køre studenterkørslen færdig. En ret ufed måde at afslutte jeres studentertid på!
Helt overordnet er det er altid en god idé at være opmærksom og bevare sin sunde fornuft.
Som Olivia nævner, så er det okay at være skeptisk og undersøge hjemmeside og udbyder ordentligt, inden I booker jeres studenterkørsel.
Vi hos Dansk Studenterkørsel håber ovenstående kan være med til at sikre jer et smidigt bookingforløb uden uheldige overraskelser, og en fantastisk studenterkørsel på jeres store dag – uanset hvem I vælger at booke hos.