Debatten om den nye fraværspakke: Ok, med fravær for 5 min?

Har du problemer med at komme op om morgenen? Så læs lige med her.
For med den nye fraværspakke, som trådte i kraft i oktober, så kan man ikke længere komme 5 min for sent, uden at det skal registreres som fravær.
Det har naturligvis skal en del debat blandt gymnasier, elever og undervisningsministeriet.
Blandt gymnasierne og gymnasieeleverne frygter man, at den nye fraværspakke kan føre til endnu mere fravær, hvilket jo ikke er hensigten med fraværspakken.

Hvorfor indføres fraværspakken?

Det er undervisningsministeriet med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i spidsen, som har udarbejdet fraværspakken.
Det har de på baggrund af en stikprøveundersøgelse, som viste at fraværet var alt for højt.
Merete Riisager citeres for følgende på undervisningsministeriets hjemmeside:

– Det er svært at lære noget, hvis ikke man deltager i timerne. Og nogle elever har alt for meget fravær. Gymnasiet er ikke en skattefinansieret og SU-berettiget fidus til at kunne sove længe i hverdagene. Det er en ungdomsuddannelse på et højt fagligt niveau og en vigtig vej til dannelse og kundskaber. Det skal elever gøre sig klart, inden de begynder på en gymnasial uddannelse. Vi skal også have gymnasierne og VUC’ernes ledelser til i højere grad at tage ansvar for høje fraværstal, og derfor lancerer jeg nu en fraværspakke.

Fraværspakken møder kritik: Der føres allerede konsekvent fravær

Formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø kritiserer fraværspakken, og mener at det er helt unødvendigt at undervisningsministeriet blander sig i, hvordan der skal føres fravær ude på de forskellige gymnasier.

Ifølge formanden arbejdes der allerede konsekvent og bevidst med farværet ude på gymnasierne.
Hun udtaler til gymnasieskolen.dk: -Vi ved alle, at fravær fører til frafald. Vi ønsker naturligvis, at eleverne får deres eksamen. Og vi mister jo også penge, hvis en elev falder fra. Så der er allerede et økonomisk incitament, og derfor behøver vi ingen detailstyring.[/cs_text][cs_text style=”font-size: 16px;”]Det er et problem, at det ikke længere er op til det enkelte gymnasium eller lærer, at vurdere om der skal give fravær, og ifølge Birgitte Vedersø, så flytter det fokus fra at få eleverne godt gennem gymnasiet, og over på at få tallene til at se godt ud på papir.

Fraværspakken kan måske få den modsatte effekt

Men hvad siger eleverne selv om det nye fraværspakke? Spørger man formanden for DGS, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning Malte Sauerland-Paulsen, så kan konsekvenserne af fraværspakken få den modsatte effekt af, hvad der var tilsigtet.
Han udtaler til DR.DK:
– Hvis man bliver registreret for ikke at være tilstede, så er der mange elever, der vil synes, at det er helt håbløst at tage til timen. For så kan de lige så godt sidde og lave lektier til et andet modul.

Også ungdomspartierne er uenige i undervisningsministeriets beslutning, og på TV2Østjylland.dk kan man læse, at både formanden for SF ungdom og formanden for Konservativ Ungdom, er kritiske over for fraværspakken.

Formand for SF, Clara Mulvany udtaler til TV2Østjylland:
– Jeg synes, den mistillid, man viser gymnasieelever, er rigtig ærgerlig. Unge mennesker vil rent faktisk gerne tage en uddannelse, og de her nye regler er kun med til at stresse vores uddannelsessystem.

Også hos Konservativ Ungdom er formanden Mads Hvid ærgerlig over den manglende fleksibilitet, som han mener ikke afspejler det øvrige samfund:

– Det er vigtigt, at der bliver fokuseret på læring og kvalitet, men der skal være plads til lidt fleksibilitet, ligesom der er alle andre steder i samfundet. Jeg synes ikke, vi er tudefjæse. Det handler om, hvad der er ret og rimeligt. Hvis en bus er forsinket, vil en arbejdsplads godt kunne acceptere, at man kommer 5 minutter for sent.

Respekten og fagligheden skal tilbage til gymnasierne

Merete Riisager afviser kritikken over for DR.dk
– Fraværet er for højt. Der skal være respekt om de uddannelsessteder, vi har. Vi har lærere, der har uddannet sig i mange år og har forberedt sig til undervisningen. Vi bruger mange ressourcer på vores ungdomsuddannelser, så de unge, som helt frivilligt tilmelder sig uddannelsen, skylder at møde op og deltage, siger ministeren.

Det hele ender godt til sidst!

Det hele ender godt til sidst!
Her på Dansk Studenterkørsel lover vi, at det hele ender godt til sidst.
Det sker, når I afslutter gymnasiet med et kæmpe brag af en studenterkørsel.
Det er 100% ikke en dag du vil have fravær på, også selvom der kan ske frafald undervejs. #Koldfør12
Så hvis I bare hænger i og møder op til timen, så lover vi at det bliver det hele værd på studenterkørslen!

Kilder:

Undervisningsministeret – “Ny bekendtgørelse om fravær træder i kraft”

Undervisningsministeriet – “Undervisningsministeren lancerer gymnasial fraværspakke for at hæve det faglige niveau”

Gymnasieskolen.dk – “Rektorformand om nye fraværsregler: Unødvendig detailstyring”

DR.dk – “Ny fraværsordning på gymnasier møder kritik: Frygter eleverne bliver væk”

DR.dk – “Minister om kritik af ‘fraværspakke’: Eleverne skylder at møde op”

TV2Østjylland – “Ungdomspartier raser: Vi får fravær, hvis vi kommer to minutter for sent”